رسته‌ها
آیین میترا
امتیاز دهید
5 / 4.4
با 56 رای
امتیاز دهید
5 / 4.4
با 56 رای
روی جلد کتاب
مهر یا میترا یکی از بزرگ ترین ایزدان اقوام هند و ایرانی است و قدیم ترین ذکری که از آن به دست آمده به حداقل 3500 سال پیش می رسد.
نظام دینی که در حول محور این ایزد برکت و نعمت ونور و دوستی و جوانمردی و جنگاوری به وجود آمد، ایران اشکانی و اروپای مقارن آغاز دعوت مسیح را فرا گرفت و هر چند که بعد از چندین قرن ولایت در هر دوی این مناطق مجبور به عقب نشینی شد اما منشاء تاسیس نوعی نهضت اخلاقی (اومانیسم) شد که خفی یا جلی در شئون مختلف اجتماعی و فرهنگی و معنوی ایران تاثیر گذاشت و این نکته را بعضی از پژوهش های معدود اخیر نمایان کرده است.
بیشتر
اطلاعات نسخه الکترونیکی
فرمت:
PDF
تعداد صفحات:
131
آپلود شده توسط:
کوهالن
کوهالن
1390/02/16

کتاب‌های مرتبط

برای درج دیدگاه لطفاً به حساب کاربری خود وارد شوید.

دیدگاه‌های کتاب الکترونیکی آیین میترا

تعداد دیدگاه‌ها:
8

در آیین مهر که از آیین‌های قدیمی ایرانیان است هفت درجه تشرف وجود داشت که مهر پرستان پس از تحمل آزمون‌های سخت به آن‌ها نائل می‌شدند.
۱ کلاغ
اولین مرحله از مراتب مهرپرستی است. پیام‌آور از جهان بالا می‌باشد. در هنگام مراسم نقاب کلاغ بر چهره می‌زده یا تقلید کلاغ می‌کرده است. علامت مخصوص او چوبی است که دو مار به دور آن حلقه زده‌اند‌ و عنصر هوا عنصر مخصوص کلاغ است.
۲ نامزد یا پوشیده
با انجام یک سری کارهای دشوار کلاغ می‌توانست به مقام نامزدی برسد. یکی از کارهای سختی که باید انجام می‌شد تا شخص به درجه نامزدی برسد، خاموش ماندن بود. علامت مخصوص او مشعل و چراغ می‌باشد. عنصر آب عنصر مخصوص نامزد است.
۳ جنگی
از این مرحله عضویت در جمع مهرپرستان رسمی می‌شود . گویا اکثر مهر پرستان تا این درجه بالا می‌آمدند. در انتهای مراسم به شخصی که می‌خواست جنگی شود، تاجی که در انتهای شمشیری آویخته شده بود پیشکش می‌کردند. او این تاج را نمیپذیرفت و می‌گفت که مهر تاج سر من است. گویا داغ مهر را در همین مرحله بر چهره مهر پرست می‌زدند. علامت مخصوص او توبره و نیزه و کلاهخود است. عنصر خاک عنصر مخصوص جنگی بوده.
۴ شیر
بالا رفتن از پله شیر بسیار دشوار بوده‌. شیر باید نیرومند تر از هم‌ردیفانش می‌بود. در این مرحله قدرت شخص را آزمایش می‌کردند. بر دست و زبان شخص عسل می‌ریختند که به معنی پاکیزگی دست و زبان بوده‌ و لقب نگهبان میوه می‌گرفت. علامت مخصوص او بیلچه است که برای به هم زدن آتش به کار می‌رفته و عنصر آتش عنصر مخصوص شیر بوده. بر روی قبر شیرمردان یک شیر سنگی گذاشته می‌شد.
۵ پارسایی
شیر مردی که به سنین بالا می‌رسید به درجه پارسایی دست میافت. درجه‌های قبلی زمینی و مادی بودند اما درجه پارسایی بیشتر درجه‌ای روحانی است و معنی آن وارستگی می‌باشد؛ معنی واژه پارسا نیز همین معنی است. علامت مخصوص او داس و نماد پارسایی ماه است.
۶ مهر پویا
علامت مخصوص مهر پویا تازیانه، هاله و مشعل و نماد او خورشید است. خورشید در تمدن ایرانی از پایه‌های اساسی ادیان است. خورشید پرستی و ماه پرستی در نگاره‌های مصری هم دیده می‌شود. برابری روز و شب، بزرگترین شب و بزرگترین روز از جشن‌های بزرگ تمدن ایرانی است. تمدن ایرانی حوزه تمدن میترایی است و بخش بزرگی از اروپا و شمال آفریقا و هندوستان و آسیای میانه را در برمی گیرد. در یک دوره صلیب چرخان را به عنوان نماد خورشید و در دوره دیگر صلیب و گل دوازده برگ را نماد آن قرار می دادند. این نمادها در تمدن ایرانی بسیار دیده شده‌است صلیب پارسی یکی از این نمونه‌ها نماد ایزد (Mithra (Miθra است.
۷ پدر یا پیر
پیر در دین کهن ایران باستان و لفظ پدر در شاخه های اروپایی مهرپرستی، اشاره به مقام خدای زمان یا زروان دارد که در اسطوره های باستانی آیین های بومی پیش از زرتشت، پدرِ اولین عالم، دو نهادِ کیهانی ابتدایی نور و تاریکی و منتهای دانش و حکمت در مرتبه های این آیین باستانی می‌باشد.
منابع : en:Mithraic mysteries
en:Mithra
ورمازرن، مارتین، آیین میترا، چشمه ۱۳۸۳
حامی، احمد، بغ مهر ۲۵۳۵
[quote='mohsen21']نقل قول از kap:با درود بابت لینک
اما هم عکس روی جلد کتاب هم بخش عظیمی از توضیحاتش روایتگر میترائیسم ایرانی نیست(میترائیسم تحریف شده و غیرایرانی نیز وجود داشت)
سلام. ممکنه چندتا کتاب خوب برای آشنایی با «میترائیسم ایرانی» معرّفی کنید؟[/quote]
با درود
معمولا آثار اصیل ناشناخته و کم شناخته یا قابل دسترس برای قشری خاص هستند
از اصیل ترین منبع ها اوستا است که جدا از ثبت وقایع در بخش دینی آن نیز نیایشهایی مربوط به دوره مهر است
دانشنامه مزدیسنا نوشته جهانگیر اوشیدی نیز گمان میکنم مفید باشد
مراکز ، پایگاهها و نشرهایی هم هستند که اطلاعات لازم را فراهم میکنند
[quote='kap']با درود بابت لینک
اما هم عکس روی جلد کتاب هم بخش عظیمی از توضیحاتش روایتگر میترائیسم ایرانی نیست(میترائیسم تحریف شده و غیرایرانی نیز وجود داشت)
[/quote]
سلام. ممکنه چندتا کتاب خوب برای آشنایی با «میترائیسم ایرانی» معرّفی کنید؟
با درود بابت لینک
اما هم عکس روی جلد کتاب هم بخش عظیمی از توضیحاتش روایتگر میترائیسم ایرانی نیست(میترائیسم تحریف شده و غیرایرانی نیز وجود داشت)
ای بابا بازم نمیشه دانلود کرد خواهشا اگه میشه درستش کنین.:((
درود
اما هَی وایِ من!
من خیلی دنبالش بودم، واقعا! موجب ناراحتیه که نمی‌شه دانلودش کرد. خواهشاً یه کاری بکنید یا اگه شد برام بفرستید [email protected]
سپاس.
«می­ ستاییم مهرِ دارنده­ ی دشت­های پهناور را، او که به همه ­ی سرزمین­های ایرانی، خانمانی پُر از آشتی، پُر از آرامی و پُر از شادی می­ بخشد» (اوستا - مهریَشت)
آیین میترا
عضو نیستید؟
ثبت نام در کتابناک